9/5/11
LO CAMPUS BARRIS 1 maig 2011


El canvi tranquil triomfa a la UdL:
Roberto Fernández, nou Rector


A la Universitat de Lleida (UdL) s’han celebrat eleccions per triar un nou Rector. Dues candidatures es presentaven: per una banda el catedràtic d'Història Moderna, Roberto Fernández i per l’altre el catedràtic de Producció Vegetal i Ciència Forestal, Jaume Lloveras.

Ha estat el professor Roberto Fernández, qui ha guanyat les eleccions i serà Rector durant els 4 propers anys. Els resultats han estat ben clars: Fernández ha obtingut el 54% dels vots, Lloveras el 33% i també s’han comptabilitzat un 13% de vots en blanc.

Tot i que l’elecció a Rector és mitjançant elecció directa i sufragi universal lliure i secret per a tots els membres de la comunitat universitària de la UdL, el sistema de valoració dels resultats és més sofisticat, segons una normativa electoral similar per a totes les universitats públiques catalanes. Els vots de cada sector que composen la comunitat universitària no valen igual, s’estableix el que s’anomena un “vot ponderat”. Així, el vot del professorat doctor amb vinculació permanent a la universitat pesa el 51%, seguit del de l'estudiantat amb el 26%, la resta del personal acadèmic té 13% i, finalment, el personal d'administració i serveis (PAS) computa un 10%.

Roberto Fernández ha guanyat en tots els sectors i si ho mirem per Facultats i Escoles, ha guanyat en 5 dels 7 centres de la UdL. Només Agrònoms (el centre que l’altre candidat n’havia estat l’anterior Director) i l’Escola d’infermeria, se li han resistit al professor Fernández.

Podien exercir el seu dret a vot un total de 10.258 persones: 8.776 estudiants, 987 professors i 495 membres del personal d'administració i serveis. La participació ha estat del 25,07%%, sent el professorat doctor amb vinculació permanent el que més ha votat, amb un 87,77%, seguit del PAS, un 83,87%, la resta de personal acadèmic, un 50,35%, i l'estudiantat amb un 17,77%. S’hauran d’estudiar bé les causes, però és evident que la participació dels estudiants és baixa, malgrat que superior d’altres eleccions rectorals anteriors. 7216 estudiants han passat de les eleccions. La pròpia premsa universitària hem de reflexionar de veure com les qüestions oficials i institucionals avui no tenen prou atracció al jove universitari.

A ningú se li ha d’escapar que la Universitat de Lleida és la institució més important de les Terres de Ponent. Tant per la seva funció social, com per la quantitat de gent que mobilitza acadèmicament i professionalment, com pel seu discurs intel•lectual i com per l’influencia a la nostra societat civil i institucional. Evidentment el Rector de la UdL té una potent funció i projecció.

Ara, com ens han dit en campanya electoral, entrarem en un nou model de lideratge, direcció i gestió amb Roberto Fernández. Un model de lideratge fort, de direcció coral, de participació i de projecció productiva de la UdL a la societat lleidatana i catalana en general. Un canvi i una renovació tranquil•la, de consens, d’unitat interna i de pluralitat.

Encara que tot està per veure, però sembla que pel nou Rector el concepte “Lleida, ciutat universitària” és més que un eslògan: és buscar la complicitat de tots els sectors ciutadans per rendibilitzar tot el potencial social i acadèmic de la nostra UdL. Sí, sí, “la nostra”, “la nostra” Universitat de Lleida. Aquest sentiment de “propietat” de TOTS de la UdL, forma part del necessari i lloable orgull de tenir a la nostra Ciutat una institució cultural i científicament viva, i de qualitat de primer nivell.■