19/11/11


LO CAMPUS MÈDIC 7

EDITORIAL

Vaga de metges, sí. 
Vaga de metges, no.
El sindicat majoritari en la sanitat catalana: “Metges de Catalunya” ha convocat una vaga de metges dels centres públics i concertats  pel  15  i  16  de novembre,  per mostrar el seu rebuig a les “Retallades sanitàries”. La mobilització té com a lema “La salut ni es tanca ni es retalla”.

La  crida és als 16.500 facultatius -inclosos els metges interns residents (MIR)- i l'aturada afectarà els 65 hospitals i 427 centres d'atenció primària (CAP) que configuren el Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

Hem sentit dir a les aules que la vaga és un tema dels metges i nosaltres com estudiants, no es cosa nostra. Creiem que és un error aquesta opinió: no només com estudiants de medicina, sinó a més com usuaris de la salut, és tema nostre, perquè l’aturada incideix de ple en el bon funcionament de la nostra sanitat pública. Funcionament: tant en la logística i el servei assistencial, tant en la imatge del metge i col·lectiva, tant en les relacions i reivindicacions de tots els protagonistes de la sanitat, com també en les negociacions amb l’administració publica.

Desprès dels controladors aeris, les vagues de metges són les accions més mal vistes per l’opinió pública. Això cal valorar-ho. A més la desunió de tots els sectors professionals implicats en la sanitat, convocant uns vaga els metges i els altres, com infermeria i altres treballadors sanitaris, no; i ni que tant sols aquests últims sectors fan costat èxplicit i públic a la vaga, crea una imatge distorsionada i de vaga corporativista. És a dir, molt més sobre sous i qüestions laborals dels metges i poc de salut, de qualitat i de defensa de la sanitat pública.

Ja hem denunciat més d’un cop la barbaritat de com es fan les “retallades sanitàries”,  i el cinisme i falta de transparència de com s’està fent tot; però també hem denunciat la demagògia i la manera grollera de com s’està donant la resposta reivindicativa. Molta resposta de pancarta, molta resposta fent por a la gent i enganyant al personal, molt electoralisme, i molt activisme passat de moda, en comptes de donar una resposta professional, unitària, possibilista i racional  perquè  la  crisi  econòmica és una realitat i cal reduir la despesa.

Mentre uns “retallen” i mentre els altres expliquen visions “apocalíptiques”, ni Metges de Catalunya, ni CCOO, ni UGT, ni el sindicat d’infermeria SATGE, ni el sindicat de l’administració pública CATAC, han estat capaços d’arribar a una unitat sindical. Tot el contrari.

Metges de Catalunya convoca una vaga per incidir directament en el procés electoral del 20 de novembre. No s’ho amaguen pas. Com tampoc amaguen que el que s’està discutint són el sou dels metges. Evidentment, tot és totalment lícit sinó fos que s’han despenjat els metges del paquet global reivindicatiu de defensa de l’ocupació que s’estava discutint amb l’administració.

Posats a discutir sous agafem només uns exemples per veure les incoherències : mentre l'Institut Català de la Salut (ICS)  anunciava la seva intenció de reduir els sous de tots els seus treballadors per poder quadrar el pressupost de 2011, és donava una disputa entre els 4 sindicats d’una banda i Metges de Catalunya per una altra. Fins i tot s’arribaven acords amb l’ICS mentre Metges de Catalunya voluntàriament en quedava al marge.

La qüestió del pagament dels  complements als metges és un clar element de  disputa. Volent pactar un “complement de dedicació exclusiva” i retirar el complement a aquells que no fan la feina que justifiqui el seu pagament. Si els metges treballen en un altre lloc no tenen complement. Metges de Catalunya no hi ha estat d’acord amb aquest pacte amb l’ICS. També hi ha  la qüestió de la retirada del complement de jornada completa d'hospital als metges que no compleixen la jornada completa i la cobren. Metges de Catalunya tampoc hi està d’acord. I així podem anar seguin qüestions laborals i algunes de privilegi o si més no discutibles. Com discutible és mobilitzar TOT el Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), per reivindicar que s'incorporin els complements com a salari fix a la nòmina de tots els metges d'hospital. Atenció:  aquesta reivindicació només  és pels metges d'hospital.

¿És correcta convocar una vaga a tot el sistema sanitari català que té com a únics objectius aconseguir reclamacions corporatives d’una de les empreses del SISTAC? n